26 mei 2024

Medische begeleiding

Onderzoek

Klachten of blessures kunnen alleen succesvol worden behandeld als de oorzaak duidelijk is. Door middel van een vraaggesprek, gevolgd door een houdings- en beweegonderzoek en eventueel aanvullend onderzoek, wordt het ontstaan van uw klachten gedetailleerd in kaart gebracht.

Behandeling

Samen met u worden de gevonden gegevens en resultaten van dit onderzoek besproken. Na deze evaluatie kan een specifiek behandelplan worden vastgesteld. In dit behandelplan wordt direct rekening gehouden met uw sportspecifieke achtergrond, hét specialisme van de sportfysiotherapeut.

Behandeldoelen

Een sportfysiotherapeutische behandeling kenmerkt zich door een actieve en dynamische aanpak van de klachten. De algemene behandel- en revalidatiedoelen bij de sportfysiotherapeut zijn:

  • Bescherming van de geblesseerde structuren om genezing te stimuleren en de vroege ontstekingsfase te controleren;
  • Herstel van flexibiliteit, kracht, coördinatie en conditie. Daarnaast veelal controle van de dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld met behulp van tape of een tijdelijke brace;
  • Veilig terugkeren naar uw sport en dagelijkse activiteit. Uw behandeling is maatwerk. Uw eigen stapsgewijze programma aangevuld met sportspecifieke oefeningen en een thuisprogramma, zorgen ervoor dat optimaal herstel wordt gerealiseerd. Het is duidelijk dat preventie belangrijker is dan behandelen. Uw sportfysiotherapeut zal u altijd adviezen geven hoe op welke manieren herhaling voorkomen kan worden.

Advies

Blessure-advies

U loopt al een tijdje met een klacht of hebt sinds kort een hinderlijke blessure en wilt graag weten wat u daaraan kunt doen. Twijfel niet langer. U bent van harte welkom bij de sportfysiotherapeut. Hij of zij voert een zogenaamde sportfysiotherapeutische screening uit. Na deze screening weet u direct wat u te doen staat.

Sportadvies voor niet-sporters en ongetrainden

Als u wel wat actiever wilt worden, maar u weet niet goed hoe te beginnen, wat verantwoord is en/of wat het beste bij u past, kies dan voor de sportfysiotherapeut. Hij of zij heeft door zijn uitgebreide opleiding en ruime ervaring, specialistische kennis van uw fysieke (on)mogelijkheden en de verschillende sportbelastingen. Samen met u wordt een professioneel trainingsprogramma opgesteld zodat u verantwoord aan de slag kunt gaan zonder blessures.

Sportadvies voor sporters

Als u wel sport, maar u vraagt zich af of u wel goed bezig bent, het trainingsschema wel aansluit bij uw doelen of uw trainingsfrequentie wel juist is, klop dan ook eens aan bij de sportfysiotherapeut. Hij of zij zal – in nauw overleg met u – het meest optimale traject adviseren.

Meer informatie

Sport beoefenen is een bepaalde behoefte die het lichaam of de geest vraagt. Aan de ene kant vraagt het lichaam om op een goede manier bezig te zijn (technisch, tactisch en fysiek) en aan de andere kant moet de geest het leuk vinden om bovenstaande te leren of te ondergaan (mentaal). Net zoals bij alles wat in beweging is moet er onderhoud gepleegd worden of gaat er wel eens een keertje wat defect en moet dus gerepareerd worden. Tijdens de trainingen leren wij de spelers om door middel van oefenvormen het lichaam te prepareren om op een goede manier bezig te zijn maar soms komt het toch voor dat men last heeft van het begin of een daadwerkelijke blessure. Om mogelijk wat antwoorden te geven over het hoe en waarom, maar zeker ook om preventief een aantal zaken tegen het licht te houden wil ik de aandacht vestigen op de site van Sportzorg.